Znakomity i bardzo smaczny sposób na podatne na złamania paznokcie

Paznokcie są każdego dnia narażane na przeróżne uszkodzenia. Wrażliwa struktura paznokcia prawie przez cały czas styka się z różnorakimi detergentami, twardymi rzeczami, czy też kosmetykami.
To wszystko może mieć zły wpływ na powierzchnię paznokcia.

zmarszczki

Autor: Birte Fritsch
Źródło: http://www.flickr.com

kobieta w bieliźnie

Autor: Lies Thru a Lens 
Źródło: http://www.flickr.com
Jeżeli dodamy do tego nieumiejętne albo zbyt rzadko przeprowadzany manicure, naturalne skłonności do łamania się paznokci, to tego typu problem może być rzeczywiście poważny. Łamliwe paznokcie bywają rozdwojone na końcach, ukruszone, nierówne, czy też czasem przebarwione. Mają także nierówną płytkę, zaś ich brzegi się bardzo łatwo łamią albo rozchodzą się na boki. Takie paznokcie nie powinny jednak wbrew pozorom być cienkie oraz słabe. Osoby, które swą mocną płytkę paznokciową zawdzięczają genom, także mogą posiadać dość łamliwe paznokcie, co często bywa też spowodowane zmywaniem naczyń bez rękawic lub niewłaściwą dietą.
Krem do rąk

Autor: Swarovski® Elements
Źródło: Swarovski® Elements
Niezależnie jednak od tego, czy mieszkasz w takim mieście jak przykładowo Kraków, Poznań czy też Słupsk paznokcie muszą być dobrze pielęgnowane choćby w salonie kosmetycznym. W tego typu miejscu specjaliści określą przyczyny łamliwości paznokci i na takiej podstawie będą mogli podjąć odpowiednie działania. Może tu rozchodzić się dla przykładu m.in. o ustalenie nowego menu. Dieta bogata w żelazo i cynk wpływa nie tylko na wzmacnianie paznokci, lecz także na znaczną poprawę wyglądu włosów oraz skóry. Potrzebne okażą się również witaminy A, A12, czy magnez, mangan, żelazo, cynk oraz fosfor. Te wszystkie składniki znajdziesz w nasionach słonecznika i w pestkach dyni.

Możesz nabyć także łuskane nasionka pszenicy, ponieważ są równie zdrowe (sprawdź urządzenia do ozonowania) jak świeże. Należy dodawać je do płatków, prażyć na patelni czy też spożywać garściami. Możesz również spożywać mak oraz sezam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*